« Takaisin blogilistaan

Uusi vuosi, uudet mahdollisuudet

Kirjoittanut Kirsikka Kaipainen (1. tammikuuta 2016)

Kannattaako uudenvuodenlupauksia tehdä?

Elämässä on pääosin hyvä keskittyä kuluvaan hetkeen ja mitä siinä kokee, näkee ja aistii, mutta säännöllisin väliajoin on myös katsottava sekä taakse- että eteenpäin. Vuodenvaihde on sekä kalenterin että luonnon kautta luonteva kohta tehdä tällainen katsaus – vanha vuosikalenteri vaihdetaan uuteen ja päivän mitta kääntyy kasvuun suoden lisää valoisia hetkiä päiviin.

Itselläni on ollut tapana käydä vuoden päätteeksi läpi kulunutta vuotta ja panna merkille onnistumiset, isommat elämäntapahtumat ja muuten vain mukavat asiat. Tässä auttaa seinäkalenteri, johon merkitsemme kumppanini kanssa juurikin näitä asioita. Saatan myös palata vuoden alussa asettamiini tavoitteisiin ja miettiä, miten ne toteutuivat. Nuo tavoitteet eivät varsinaisesti ole uudenvuodenlupauksia, vaan pikemminkin ääneen lausuttuja ja kirjallisesti muistiin merkittyjä pyrkimyksiä elää arvojeni mukaista ja tasapainoista elämää.

Vuoden 2014 lopussa toivoin, että seuraavana vuonna syventyisin hyödyntämään kerronnallisia menetelmiä, taidetta ja kulttuuria niin vapaa-ajalla kuin työssäkin. Halusin myös antaa aikaa ihmisille. Merkityksellisiä kohtaamisia ja keskusteluita vuoteen mahtuikin hyvin paljon, ja opin tiedostamaan entistä paremmin hyväksyvän ja avoimen asennoitumisen voiman. Kerroin jännittämisestäni Mielenterveys-lehdessä ja sain sen jälkeen monia ihania yhteydenottoja ihmisiltä, joita tarinani oli koskettanut ja auttanut. Kiitos teille kaikille!

Työn puolella kaikki hienot visiot eivät toteutuneet ja tein lisäksi oman terveyteni ja parisuhteen kannalta huonoja valintoja, jotka olivat yksittäisinä pieniä mutta yhteenlaskettuina veivät lähelle uupumusta. Tiesin kaikki stressinhallintakeinot mutten osannut itse soveltaa niitä riittävästi. Olisi helppo katsoa taaksepäin ajatellen "en saanut tuotakaan aikaiseksi" tai "epäonnistuin tuossakin", mutta menneen vatvominen ei ole järin hedelmällistä. On hyväksyttävä tapahtunut ja suunnattava huomio siihen, mitä jatkossa voisi tehdä paremmin. Uusi vuosi on täynnä uusia mahdollisuuksia. Siksi olenkin nyt loppuvuodesta pohtinut jälleen omia arvojani ja voimavarojani. Pohdinta jatkuu edelleen.

Pitävän lupauksen tekeminen

Uudenvuodenlupausten hyödyllisyydestä on useampaa koulukuntaa. Oma käsitykseni on, että vuodenvaihteessa asetetut tavoitteet ovat hyödyllisiä, mikäli niitä on oikeasti pohtinut jo jonkin aikaa ja selvittänyt itselleen, mitä konkreettisia tekoja muutos edellyttää. On myös tiedostettava, että repsahduksia ja takapakkia epäilemättä tulee. Esimerkiksi vuonna 1998 tehdyssä kyselytutkimuksessa kävi ilmi, että heistä, jotka onnistuivat täyttämään lupauksensa, vain 40 % onnistui siinä ensimmäisellä yrittämällä (Miller & Marlatt, 1998). Onnistumisen kannalta oli tärkeää olla sitoutunut pyrkimykseensä ja olla pohtinut, miten selvitä ongelmista, joita eteen tulee.

Sitoutuminen on syvempää, kun tiedät, miksi itse pohjimmiltasi haluat muuttaa elämääsi. Eräs resepti onnistumismahdollisuuksien parantamiseen on vastata seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitkä asiat ovat sinulle elämässä tärkeitä? Mistä nautit, minkä koet merkityksellisenä?
  • Millä elämänalueilla haluaisit saada muutosta aikaan? Onko esimerkiksi ihmissuhteissa, työssä, terveyden ylläpidossa, itsesi kehittämisessä jotakin, missä et koe eläväsi sellaista elämää kuin haluat elää?
  • Mikä on ensimmäinen pieni teko, jonka voit muutoksen eteen tehdä, jo tänään tai tällä viikolla? Entä seuraavan kuukauden ja seuraavan puolen vuoden aikana?

Kun kirjaat tavoitteesi ja teot muistiin, ne eivät myöskään unohdu niin helpolla. Valitse ilmaisumuodot, jotka itsellesi toimivat parhaiten – tässä toimii kalenteri, muistilappu jääkaapin ovessa, sähköinen dokumentti, Facebook-postaus, twiitti tai mikä tahansa muu itsellesi luonteva väylä. Tärkeintä on, että sanallistat ja jäsennät pyrkimyksesi. Niihin voi myös olla hyvä palata vuoden mittaan, muistutella mieleen ja täydentää. Elämä on muuttuvaista, joten lupaukset ja pyrkimykset saavat elää. Siispä onnellista tulevaa vuotta!