« Takaisin blogilistaan

Tunne taitosi -ohjelma Tampereen ja Oriveden neuvoloissa

Kirjoittanut Kirsikka Kaipainen (1. syyskuuta 2017)

Lasta odottavien ja pienten lasten vanhempien hyvinvointia ja jaksamista tukeva verkko-ohjelma on otettu laajasti käyttöön Tampereen seudulla.

Lapsen saanti on suuri elämänmuutos, johon liittyy monenlaista myllerrystä tunteiden ja ajatusten tasolla ja tietysti käytännössäkin. Monille vanhemmille voi olla hankalaa löytää luotettavaa tietoa ja tukea näiden myllerrysten läpikäynnissä, ja omat voimakkaat tunteet voivat yllättää ja pelottaakin. Niistä on ehkä vaikea puhua muille, jos niitä ei aina osaa edes tunnistaa ja nimetä.

Tunnetaitojen harjoittelu onkin tärkeä juttu vanhemmuuteen kasvamisessa, jotta myös lapsen tunteita osaa tulkita ja ymmärtää. Tähän tarpeeseen vastataan nyt Tampereen ja Oriveden äitiys- ja lastenneuvoloissa uudella Tunne taitosi vanhempana -verkko-ohjelmalla, jonka avulla vanhemmat voivat itsenäisesti treenata taitojaan ja jäsentää tuntemuksiaan.

Ohjelman harjoitukset ovat auttaneet myös keskustelemaan puolison kanssa asioista, jotka eivät muuten arjen tiimellyksessä tulisi puheeksi.

Tunne taitosi -ohjelma perustuu arvo- ja hyväksyntäpohjaisiin menetelmiin ja vankkaan tutkimustaustaan, kuten muutkin kehittämämme ohjelmat. Ohjelman kehittäminen on myös ollut antoisa prosessi. Osa lukijoista saattaa muistaa, että keväällä 2016 voitimme hopeaa Tampereen kaupungin Hyvinvointia digitaalisilla ratkaisuilla -ideakilpailussa. Viime vuoden syksyllä lähti käyntiin tutkimus- ja kehitysprojekti, jossa uusi verkko-ohjelma luotiin yhteistyössä Tampereen neuvoloiden työntekijöiden ja asiakkaiden kanssa. Pilottitutkimus keväällä 2017 antoi sen verran myönteisiä alustavia tuloksia, että käyttöä päätettiin laajentaa syksystä alkaen kaikkiin Tampereen ja Oriveden neuvoloihin.

Käy kurkkaamassa: tunnetaitosi.fi

Ohjelman käyttöönottoon tarvitsee aktivointikoodin, jonka saa neuvolasta.