« Takaisin blogilistaan

Haavoittuneet tunteet (video)

Kirjoittanut Kirsikka Kaipainen (29. joulukuuta 2014)

Kun tunteet haavoittuvat, ne kuuluu hoivata kuntoon ja ehkäistä tulevia vaurioita.

Jos saat haavan käteesi, ethän etsisi veistä ja viiltäisi sillä haavaa syvemmäksi ehdoin tahdoin? Miksi siis tekisit itsellesi lisävahinkoa silloin, kun jokin haavoittaa tunteitasi?

Tässä videossa psykologi Guy Winch kertoo omiin kokemuksiinsa peilaten, kuinka tärkeää henkisestä terveydestä huolehtiminen on. Tunteita haavoittavat erityisesti epäonnistumiset, torjutuksi tuleminen ja syyllisyyden kokemus. Kun itsetunto haavoittuu, pahinta mitä voi tehdä on jäädä märehtimään tapahtunutta ja soimata itseään. Sen sijaan itsetuntoa kuuluisi laastaroida ja elvyttää.Poimin itse Winchin puheesta esimerkiksi itse paljon käyttämäni keinon, joka on auttanut pärjäämään jännittämisen ja epäonnistumisen kokemusten kanssa: pohdin, mitä sanoisin hyvälle ystävälle, joka olisi samassa tilanteessa. Se on lähestulkoon aina auttanut minua asettamaan asiat oikeaan mittakaavaan ja suhtautumaan itseeni lempeämmin. Winch kutsuu tätä ja muita keinoja tunnehygieniaksi, mikä käykin järkeen - henkisestä terveydestä tulisi pitää yhtä lailla huolta kuin vaikkapa hampaiden ja kehon puhtaudesta.

Knoppitietona: hygienia tulee kreikkalaisen Hygieia-jumalattaren nimestä. Hygieia oli terveyden ja puhtauden jumalatar, ja huolehti jumaltarustossa sairauksien estämisestä ja terveyden säilyttämisestä.