« Takaisin blogilistaan

Tarkoituksen löytäminen tuskan keskeltä

Kirjoittanut Kirsikka Kaipainen (28. kesäkuuta 2016)

Voiko kärsimyksestä ja tuskasta löytää merkitystä?

Elämässä on kärsimystä ja kaikilla on taakkansa kannettavanaan. Henkisestä kärsimyksestä – ahdistuksesta, paniikista, pelosta, surusta, traumoista, uupumuksesta – näkyy ulospäin yleensä vain jäävuoren huippu. Itselläni on ollut monia vaikeita kausia elämässäni, mutta ne kalpenevat sen rinnalla, mitä moni muu on joutunut kokemaan ja kestämään.

Psykologian professori Steven Hayes on keskittynyt tutkimaan, miten kärsimystä voidaan lievittää. Hän on edistänyt ihmisen kielen ja ajattelun ymmärrystä, julkaissut satoja tieteellisiä artikkeleita ja ollut mukana alullepanemassa hyväksymis- ja omistautumisterapian suuntausta.

Tämän lisäksi Hayes kärsi aikanaan paniikkihäiriöstä. Tästä hän kertoo alla olevassa videossa.


Suomenkieliset tekstitykset saa päälle videoruudun oikean alakulman "Asetukset"-rattaan kautta.


Hayesin puhe on minusta koskettavan ja hätkähdyttävän aito. Hän päätti vuosia sitten, ettei ikinä enää pakenisi omaa itseään, vaan kohtaisi oman kärsimyksensä ja ottaisi selvää, mitä se hänelle yritti kertoa. Hän lakkasi kohtelemasta ahdistustaan ja pelkoaan vihollisina, koska alkoi ymmärtää, mistä ne kumpusivat. Pyrin itse samaan, vaikkei se helppoa olekaan eikä aina onnistukaan. Mutta onnistuessaan se tuo valtavasti merkitystä elämään.