« Takaisin blogilistaan

Saint Vincent ja Grenadiinit

Kirjoittanut Kirsikka Kaipainen (7. syyskuuta 2015)

Tropiikin auringossa eläminen ei tarkoita, että elämä olisi välttämättä onnellista.

Saint Vincent ja Grenadiinit on piskuinen saarivaltio Karibianmerellä. 104 000 asukkaan väkiluvullaan koko valtio on suunnilleen Lahden tai Kuopion kokoinen. Valtio on Brittiläisen kansanyhteisön jäsen ja tätä kautta myös kehitysyhteistyöprojektien kohteena.

En ole itse käynyt paikan päällä, mutta olen viime kuukausina pitänyt tiiviisti yhteyttä paikallisen terveysministeriön edustajien kanssa. Brittikumppanimme on työskennellyt saarilla kehittääkseen paikallista terveydenhuoltojärjestelmää ja on käynyt ilmi, että tarvetta matalan kynnyksen palveluihin henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi on huomattavan paljon.

Karibian saarivaltioilla on samanlaisia haasteita kuin pitkien välimatkojen maaseudulla Suomessakin. Etenkin pienemmillä saarilla asuvilla on rajallisesti terveydenhuollon palveluita käytössään ja muutenkin mielenterveys- ja päihdepalvelut kärsivät vähistä resursseista ja koulutetun henkilökunnan puutteesta, vaikka tahtoa ja välittämistä onkin. Netti- ja mobiilipalveluista haetaan siksi täydennystä palveluvalikoimaan.

Yhteistyö on edennyt siihen pisteeseen, että Jännä juttu ja Hyvän elämän kompassi -ohjelmien englanninkieliset versiot otettiin käyttöön Saint Vincentillä ja Grenadiineilla pari viikkoa sitten. Ohjelmien pariin voi hakeutua kuka tahansa saarivaltion asukas, joka kokee tarvetta jännityksen, ahdistuksen tai masentuneisuuden lievittämiseen. Nyt odotamme jännityksellä, kuinka hyvin nämä uudenlaiset palvelut otetaan vastaan ja millaista vaikuttavuutta niillä tulee olemaan. Vähintäänkin jo nyt voi sanoa, että hanke ainakin lisää tietoisuutta siitä, että mielen hyvinvointia voi vahvistaa itse. Tulevat kuukaudet näyttävät, kuinka laajalti tämä tietoisuus leviää.

Uutisia St. Vincentin ja Grenadiinien terveysministeriön sivuilla: