« Takaisin blogilistaan

Saa halata

Kirjoittanut Kirsikka Kaipainen (3. lokakuuta 2014)

Halataan toisiamme!

Perjantai 10.10. on maailman mielenterveyspäivä, mitä parhain ajankohta kohentaa omaa ja muiden mielenterveyttä. Silloin voi kuka tahansa levittää kädet, hymyillä ystävällisesti ja kysyä "saako halata?"
Halaus on kiintymyksen osoitus. Halaamalla voi lohduttaa ja antaa tukea, kun toisella on vaikeaa. Ihmisillä on luontainen kosketuksen tarve, mikä näkyy myös halaamisen fysiologisissa seurauksissa: elimistössä vapautuva oksitosiini lisää turvallisuuden tunnetta ja piristää mieltä, ja verenpainekin laskee. Halauksia tarvitaan selvästi lisää!

Jännittäminen kuitenkin tekee halaamisen hankalaksi. Kun mielessä pyörivät ajatukset ovat tasoa "tuota ihmistä ei varmasti kiinnosta mikään minussa", jo toiselle puhuminen on iso kynnys, halaamisesta puhumattakaan. Kehollinen jännittyneisyys ja jäykkyys voi lisäksi saada halauksen tuntumaan kömpelöltä, vaikka aloite tulisikin toiselta. Siltikin, kun muistaa mikä halaamisen tarkoitus on - kertoa sanattomasti toiselle "välitän sinusta" - omasta epävarmuudesta ja jännityksestä voi päästä pikkuhiljaa yli.

Tiedän kokemuksesta, että haastavien juttujen tekemisen kynnystä madaltaa joskus se, että niiden tekemiseen on joku erityinen ja yleisesti hyväksytty syy. Esimerkiksi improvisaatiossa voi kokeilla ilmaista itseään uusilla tavoilla, kun tietää muiden kannustavan ja innostavan. Siksi Toni ja minä, entiset jännittäjät, päätimme pistää pystyyn videossa kuvatun halauskampanjan. Me olemme rohkaistuneet halaamaan toisiamme ja muita ja se käy kerta kerralta helpommaksi, mukavaa ja piristävää se on aina :)

Siispä halataan kun tavataan!

Halausmyönteisyyttä voi viestiä vaikka käsimerkein

Halausten takana häärii meidän lisäksemme myös Oravan mainio porukka, jotka kantavat omaa korttaan hyvinvoinnin kekoon auttamalla ihmisiä löytämään työpaikan, jossa voi oikeasti viihtyä. He ovat loistavia halaajia.