« Takaisin blogilistaan

Headsted palkittiin Kuopion pelikilpailussa

Kirjoittanut Kirsikka Kaipainen (16. kesäkuuta 2016)

Tarinallinen ehdotuksemme nuorten elämänhallintaan sai kakkossijan Kuopion peli-ideakilpailussa.

Kuopiossa on meneillään kuntakokeilu, jonka tavoite on tukea 16-29-vuotiaiden hyvinvointia entistä paremmin kehittämällä palvelujen asiakaskeskeisyyttä ja monialaisuutta. Keskeinen elementti on nuoren itsensä tekemä oman elämäntilanteen itsearviointi, joka auttaa pohtimaan myös tulevaisuuden toiveita. Kevään 2016 MUN ELÄMÄ -teknologiapelikilpailussa haettiin itsearviointimenetelmälle pelillisiä toteutuksia.

Elämänhallinnan itsearviointi on ajatukseltaan varsin lähellä hyväksymis- ja omistautumisterapian viitekehyksen arvoanalyysiä. Käyttökokemusasiantuntijamme ja ideanikkarimme Niina Hautala tarttuikin oitis haasteeseen ja muunsimme kyselylomakkeen yhdessä tarinalliseen muotoon. Tarinan edetessä pelaajan on pohdittava elämäänsä monista näkökulmista ja tehtyjen valintojen vaikutukset näkyvät välittömästi. Meillä on molemmilla monia omakohtaisia kokemuksia siitä, kuinka pelit voivat herättää miettimään hyvinkin syvällisiä asioita, kun pelihahmoon samastuu. Itse näen, että nuoruusvuosina pelaamani roolipelit ovat esimerkiksi auttaneet kirkastamaan omia arvoja, kun pelitilanteessa joutuu valitsemaan vaikkapa oman edun tavoittelun ja muiden auttamisen välillä.

Kilpailuehdotuksemme oli toki vasta prototyyppi siitä, mitä lopullinen peli voisi olla, mutta kilpailuraati näki siinä monin tavoin potentiaalia jatkokehitykseen: ehdotuksia arvioitiin mm. kiinnostavuuden, houkuttelevuuden ja tiedonkeruuseen soveltuvuuden kannalta. Kilpailun voitti ehta pelifirma, Caffeine Overdose & Family Support House Oy, ja tunnustuspalkinnot saivat Työnhakupeli.fi ja Mahdollistajat osk. Tuloksista lisätietoa Kuopion kaupungin tiedotteessa.

Pelissä tapahtuu paljon muutakin kuin tiukkaa elämäntilanteen itsearviointia.

Kiinnostuitko peleistä? Viemme pelillisiä ideoita tavalla tai toisella tulevaisuudessa eteenpäin myös Headstedin palveluissa, mutta sitä odotellessa voit tutustua esimerkiksi seuraaviin: