« Takaisin blogilistaan

Mistä olet kiitollinen tänään?

Kirjoittanut Kirsikka Kaipainen (20. huhtikuuta 2014)

Raha ei tuo onnea, sanotaan. Kyseessä ei ole vain kulunut sananlasku, vaan väitteen tueksi on jo kattavasti tutkimustietoakin. Onnellisuus on kenen tahansa saavutettavissa ja onnen taitoja voi harjoitella vaikka päivittäin yksinkertaisilla keinoilla:

  • Kirjoita muistiin kolme asiaa, joista olet tänään kiitollinen.
  • Harjoittele tietoista läsnäoloa kahden minuutin ajan vaikkapa keskittymällä hengittämään. Tämä helpottaa myös stressiä ja kirkastaa ajatuksia.
  • Kirjoita parin minuutin ajan jostakin hyvästä kokemuksesta, joka sinulla on ollut viimeisen 24 tunnin aikana. Näin harjoitat aivojasi huomioimaan selvemmin hyviä kokemuksia ja positiivisia asioita.
Kukat kukkivat

Kun teet edes yhden näistä harjoituksista päivittäin vaikka kahden viikon ajan, opit iloitsemaan enemmän pienistä päivittäisistä asioista. Kestävä onnellisuus kumpuaa tällaisesta aidosta tyytyväisyydestä jokapäiväiseen elämään eikä hetken hekumahuipuista. Satsaa lisäksi kokemuksiin, älä tavaraan. Kokemuksista ja elämyksistä jäävät muistot ovat kestäviä, kun taas materian tuoma mielihyvä on yleensä hetkellinen ja katoava.

Vaikka raha ei tuokaan onnea, niin on sitä kuitenkin hyvä olla sen verran, ettei päivittäisestä toimeentulosta tarvitse jatkuvasti kantaa huolta. Jos huoli selviytymisestä päivästä toiseen täyttävät mielen, ei aivokapasiteetti riitä kaikkein nerokkaimmallakaan ihmisellä paljoa muuhun kuin jatkuvaan rahojen riittävyyden laskemiseen. Tähän liittyviä tutkimuksia on käsitellyt esimerkiksi Jani Kaaro kolumnissaan.

Mistä itse olen kiitollinen tänään? Tässäpä kolme asiaa.

  1. Päivä oli kaunis ja lempeä, vuokot kukkivat ja oravat ovat söpöjä.
  2. Sain puhuttua mieltä painaneita asioita selväksi puolison kanssa ja toisin päin myös.
  3. Maailmassa on paljon hyviä ihmisiä ja osa heistä on ystäviäni.

Tänään oli erityisen hyvä päivä, joten asioita olisi paljon enemmänkin listattavaksi. Joinakin päivinä taas on tuntunut hankalalta löytää yhtäkään. Vaan kyllä niitä aina se kolme tulee mieleen kun vähän miettii, ja se juuri on harjoituksen tarkoitus. Synkeimmästäkin päivästä löytyy valonpilkahduksia.