« Takaisin blogilistaan

Oletko herkkä? Tee testi!

Kirjoittanut Toni Vanhala (9. syyskuuta 2014)

Kuinka herkkä olet? Lyhyt testimme kertoo, voisitko olla erityisherkkä.

Erityisherkkä ihminen on usein hyvin tarkka, vaistomaiseen päättelyyn kykenevä ja älykäs. Hälinä, kiire ja muut ihmiset voi kuitenkin saada hänet ylilatautuneeksi ja tuntemaan ahdistusta.

Noin joka viides henkilö on erittäin tai melko herkkä ja lisäksi toinen viidesosa ihmisistä on kohtalaisen herkkiä. Muut näkevät erityisherkän ihmisen usein ujona tai herkkänahkaisena. Erityisherkkyys voi kuitenkin ilmetä monella eri tavalla ja siitä voi saada myös voimaa ja rikkautta elämään.

Psykoterapeutti Elaine Aron on tuonut erityisherkkyyden näkyväksi ja tutkimuksen kohteeksi. Hänen kirjansa The Highly Sensitive Person: How To Thrive When the World Overwhelms You on ilmestynyt myös suomeksi (Elaine N. Aron: Erityisherkkä ihminen, Nemo: Helsinki.) Yllä oleva testi on muokattu englanninkielisestä versiosta, joka löytyy osoitteesta http://hsperson.com/pages/test.htm.

Erityisherkät ihmiset saattavat joskus kokea voimakasta jännitystä tai ahdistusta. Jännä juttu -kurssimme voi auttaa lievittämään oireita.