« Takaisin blogilistaan

Oivalluksen päässä onnesta

Kirjoittanut Katariina Keinonen (18. helmikuuta 2015)

Psykologiset tutkimukset ovat osoittaneet, että hyvinkin lyhyessä ajassa voidaan saada aikaan suuria muutoksia.

Vaikka ongelmat olisivat kestäneet pitkään ja tilanne tuntuisi olevan aivan solmussa, jo muutama tapaaminen – tai verkko-ohjelman parissa vietetty tunti – saada asiat uuteen valoon. Mitä tämän ilmiön taustalla voisi olla?

Kärsimyskierre

Ihmisenä elämiseen kuuluu erilaisia haasteita ja vaikeuksia. Kohtaamme pettymyksiä jo pienenä lapsena. Jostain syystä kuitenkin saatamme unohtaa tämän valitettavan tosiasian. Alamme tulkita epämiellyttävät tunteet merkkinä siitä, että ajattelemme "väärin", ettemme ole riittävän hyviä tai jopa siitä, että meissä on jotain vikaa. Esimerkiksi ahdistuneisuus itselle vieraassa tai harvinaisessa tilanteessa voi alkaa tuntua oireelta sen sijaan, että mieltäisimme sen luonnollisena reaktiona.

Kasvaessamme aikuiseksi olemme voineet omaksua ajatusmallin, jonka mukaan tunteita voi ja pitää hallita. Yhtä aikaa meillä kaikilla on kokemus siitä, ettei iloista mieltä voi saada päättämällä olla iloinen. Tämä hallinnan tavoittelu voi kuitenkin jäädä päälle ja joskus se saa meidät välttelemään sellaisia tilanteita, joissa ennustamme voivamme kokea epämiellyttäviä tunteita. Voimme esimerkiksi pitää tärkeänä ystävien kanssa ajan viettämistä, mutta kieltäytyä järjestelmällisesti illanviettoehdotuksista, sillä ennustamme, että ihmisten parissa oleminen aiheuttaa ahdistuneisuutta. Tästä voi syntyä ikävä kierre, joka johtaakin mukavien, onnellisuuden tunteita tuottavien kokemusten poisjäämiseen ja jopa lisää kielteisiä tunteita, joita niin kovasti yritimme karkottaa.

Oivallukset kohti hyvää elämää

Hyvä uutinen on se, että kierteitä voidaan missä tahansa vaiheessa aloittaa toiseen suuntaan. Edellisessä huonoihin seuraamuksiin johtavassa kierteessä taustalla oli näennäisen yksinkertainen asia tai sääntö; tunteita voi ja pitää hallita. Tällaiset yksittäiset säännöt voivat olla aika vahingollisia. Ne voivat tulla esiin useilla elämän alueilla ja aiheuttaa hyvin erinäköisiä hankaluuksia. Kolikon kääntöpuoli on se, että elämässä toimivien pelisääntöjen oivaltaminen voi sekin kasvaa ja alkaa näkyä mitä moninaisimmissa tilanteissa.

Kuten me kaikki elämässä kamppailleet voimme muistaa, yksittäisen asian oivaltaminen voi herättää ennalta arvaamatonta toiveikkuutta. Jollekulle tuo oivallus voi liittyä siihen, mitä omassa elämässään pitää tärkeänä. Toiselle suuri oivallus voi olla omien ajatusten omaan arvoonsa jättäminen; se mitä olen itsestäni ajatellut ei olekaan totta. Mikä tahansa muutokselle ovet avaakin, on se usein jotain yksinkertaisuudessaan perustavan laatuista. Voimme ikään kuin katsoa uusin silmin omaa tilannettamme ja nähdä toimintatapoja, joita aiemmin emme huomanneet.

Kuten tiedämme, jos mikään ei muutu, mikään ei muutu. Mutta yhtä aikaa, kun jokin muuttuu, koko tilanne voi kehittyä uuteen suuntaan. Yksittäinen oivallus tapaa kytkeytyä suureen kirjoon tilanteita.

Mistä oivalluksia saa?

Headstedin verkko-ohjelmat tarjoavat mitä mainioimman tavan antaa itselle mahdollisuus tehdä tällaisia oivalluksia. Harjoitusten ja sisältöjen läpikäyminen omaa elämää vasten, oman menneisyyden esimerkkejä ajatellen, voi nopeastikin auttaa löytämään positiivisen kierteen alun. Ja mikä tärkeintä, muutoksen tekeminen – pienenkin muutoksen – voi aloittaa jännittävän matkan uudenlaiseen elämään.

Haluaisitko kertoa omista oivalluksistasi, jotka ovat johtaneet muutoksiin? Lähetä meille kommentti, niin jaamme kokemuksia muillekin seuraavissa webinaareissa.