« Takaisin blogilistaan

Mullistavat elämänopetukset jotka löysin avannosta

Kirjoittanut Toni Vanhala (14. helmikuuta 2014)

Osallistuin Oulussa järjestettyyn erikoiseen yritysesittely- eli “pitchaus”-kilpailuun. Jokainen osallistuja esitteli yrityksensä avannosta, jääkylmään veteen rakennetulta lavalta.

Avantoon hyppäämisellä ja yrittämisellä on selvä yhteys. Kumpikin vaatii omien pelkojen kohtaamista, jännityksen voittamista ja epämukavuuden sietämistä. Noustuani avannosta ryhdyin pohtimaan vielä pidemmälle: mitä avanto opetti minulle elämästäni?

Haluan nyt jakaa muutaman oivalluksen:

  • Miksi ylipäänsä menin avantoon? Elämän haastavat asiat ovat juuri niitä, joiden kohtaaminen on palkitsevaa.
  • Mitä avannossa käyminen kertoi minulle itsestäni? Itsensä tunteminen on iso osa kohti mielekästä elämää.
  • Miten onnistuin ylittämään itseni ja kävelemään kylmään veteen uikkareissani, tuhansien katsojien edessä? Elämän haasteiden kohtaaminen vaatii tukea ja voimavaroja.

Pois mukavuusalueelta

Mukavuusalue on henkinen karsina, jonka on itselleen muodostanut ja joka ohjaa omaa käyttäytymistä arjessa. Mukavuusalue on se rajattu elämänpiiri, jonka sisällä voi toimia kokematta ahdistusta, stressiä tai epävarmuutta. Mukavuusalueella toimiminen tuntuu siis, no, mukavalta.

Mitä pahaa on mukavuusalueella pysymisessä? Ei sinänsä mitään. Mutta jos täysin pyrkii välttämään epämukavia asioita, niin elämä voi rajoittua merkittävästi. Mukavuusalue on usein melko suppea ja kaikki elämän kiinnostavimmat asiat ovat jollain tavalla haastavia. Unelmat eivät olisi unelmia, jos ne toteutuisivat vain kylkeä kääntämällä tai kättä ojentamalla.

Toisaalta, joskus elämä vain antaa kakun jos kätesi on avoinna

Poistumalla mukavuusalueelta altistaa itsensä uusille kokemuksille, jolloin voi myös oppia uutta itsestään ja elämästä ylipäänsä. Esimerkiksi itse ryhdyin yrittäjäksi, 13 tutkijana vietetyn vuoden jälkeen. Joka päivä opin jotain uutta nykyisessä työssäni ja teen asioita, joista minulla ei juuri ole kokemusta. Sen lisäksi että tämä on opettavaista, huomaan kuinka oma mukavuusalueeni laajenee. Kohta voin jo keskustella taloudesta ja budjeteista ilman niskakarvojen pystyyn nousemista ;)

Elämä alkaa siitä, mihin mukavuusalueesi päättyy.

Neale Donald Walsch.

Kamppailuni jännityksen kanssa on myös vaatinut jatkuvasti mukavuusalueelta poistumista. Kerroin jo aiemmin kuinka opin elämään jännitykseni kanssa altistamalla itseäni uusille kokemuksille. Tämä merkitsee sekä mukavuusalueeni laajenemista, jolloin en enää ahdistu samoista asioista kuin ennen, että uusia valmiuksia ja rohkeutta kohdata jännitystä ja negatiivisia tunteita.

Tunne mukavuusalueesi

Omien tunteiden ja ajatusten tarkkailu on hyvä keino selvittää oman mukavuusalueen rajat. Kun jännittää, stressaa tai ahdistaa, niin voi pysähtyä pohtimaan syitä näiden tunteiden ja ajatusten takana. Vastaus voi kertoa sinulle lisää itsestäsi ja joskus jopa yllättää!

Esimerkiksi itse en jännittänyt fyysistä kipua lainkaan avantoon astellessani. Sen sijaan, mahdollinen itseni nolaaminen ja ”miltä mä näytän” olivat epämukavimmat ajatukseni ja pelot, kun odottelin vuoroani, kylmässä tuulessa palellen. Minusta oma suhtautumiseni tähän haasteeseen oli yllättävää, vaikka muistin toki oman jännittäjätaustani. Nimittäin, aikanaan tilaamani geenikartoituksen mukaan geneettinen kivunsietokykyni on hyvin matala. Ehkä tämä osoittaa, että jännittämisen tuska voi olla pahempaa kuin fyysinen kipu?!

Kun oma mukavuusalue tulee tutuksi, niin siihen osaa myös palata. Mukavuusalueen löytäminen on tärkeää, sillä sen sisällä voi parhaiten rauhoittua ja palautua kuormittava haasteita kohdattuaan. Esimerkiksi erityisherkkä henkilö tarvitsee usein rauhallista yksinoloa rauhoittuakseen ylivireästä tilasta, jonka sosiaaliset tilanteet hänelle tuottavat.

Hyväksy mitä kohtaat

Mukavuusalueen ulkopuolella ei aina ole mukavaa. Joudut kohtaamaan epämiellyttäviä ajatuksia ja tunteita, jopa itsestäsi. On tärkeää että hyväksyt sen mitä löydät. Jos esimerkiksi teet virheitä, niin älä lakaise niitä maton alle. Juuri virheistä voit oppia, mutta niiden hyväksyminen on ehkä kaikista vaikeinta.

Hyväksyntä on taito, joka vaatii harjoittelua. Onneksi harjoitteluun löytyy nykyisin tehokkaita menetelmiä, joten ”kantapään kautta” ei ole ainoa enää ainoa mahdollisuus. Olemme poimineet parhaimmat näistä menetelmistä osaksi “Jännä Juttu!”-kurssiamme, joka on suunnattu erityisesti jännittäjille. Kurssilla opittavat taidot ovat kuitenkin yleisesti hyödyllisiä ja sovellettavissa moniin elämän haasteisiin.

Löydä rohkeutesi

Hienoa jos jo tunnet olevasi valmis poistumaan mukavuusalueeltasi! Jos kuitenkin vielä epäröit, niin voit käyttää hetken miettimällä, miten epämukavuuden välttely rajoittaa elämääsi. Haluaisitko tehdä jotain, MUTTA sinua stressaa, väsyttää, jännittää tai ahdistaa liikaa? Mitä tapahtuisi jos tekisit jotain VAIKKA sinua stressaisi, väsyttäisi, jännittäisi tai ahdistaisi?

Mitä päätätkään tehdä, mukavuusalueesi sisällä tai ulkopuolella, niin päätös on sinun. Älä anna ahdistuksesi tai pelkojesi päättää kuinka vietät elämäsi!