« Takaisin blogilistaan

MindTrek, sudet ja selviytyjät

Kirjoittanut Kirsikka Kaipainen (6. marraskuuta 2014)

Pelastitte päiväni!

Rooliin eläytymistä? Tarinankerrontaa? Niitä Toni ja minä sovelsimme eilen työpajassa, jonka pidimme MindTrek-konferenssin yhteydessä. Osanottajat tuntuivat viihtyvän yhtä mainiosti kuin mekin.

Kirsikka ohjaa tunteisiin eläytymistä.

Työpajan idea oli havainnollistaa välimatkan ottamista piinallisiin ajatuksiin. Käänsimme Jännä juttu -ohjelmastakin löytyvän ajatusten eriyttämisharjoituksen toiminnalliseen muotoon. Yksi urhea vapaaehtoinen, selviytyjä, asettui piirin keskelle ja kuvaili tilanteen, jossa oli. Piirissä olijat, sudet, esittivät ikäviä ja leimaavia ajatuksia kuten "olet hyödytön ja arvoton" tai "kukaan ei pidä sinusta". Emme tehneet tätä siksi, että on hauskaa haukkua ihmisiä, vaan havainnollistaaksemme millaisia inhottavia ja leimaavia ajatuksia mieli voi tuottaa.

Sudet ympäröivät selviytyjää.

Lopuksi päästimme myös kivat ja kannustavat ajatukset mukaan: "olet kaunis ja ainutlaatuinen", "pystyt siihen", "onnistut kaikessa mihin ryhdyt". Oli ihana nähdä, kuinka aidosti osanottajat lausuivat näitä sanoja. Lopuksi kaikki pääsivät purkamaan kokemuksiaan ja harjoituksen herättämiä ajatuksia. Jännittämisessä, masentuneisuudessa ja muissa mielenterveyden ongelmissa on hyvin tyypillistä, että ikävät ajatukset soimaavat jatkuvasti mielessä. Ne ovat aiemmin estäneet minuakin tekemästä asioita, joita olisin halunnut tehdä, ja pitäneet minut vaitonaisena kun olisi ollut hyvä puhua. Ja kuitenkin ne ovat vain mielen tuottamia sanoja. Miksi antaa niille niin paljon valtaa?

Sen sijaan näihin osanottajien sanoihin mielelläni yhdyn:

Pelastitte päiväni ja minulla oli tosi hauskaa. Olisipa aikaa ollut enemmän!

"Tämä on vain ajatus" on mainio vinkki.

Odotan innolla verkkotyökaluja, mainio idea!

Jäi hyvä mieli. Seuraavalla kerralla aikaa toivottavasti on rippunen enemmän.

Kurkkaa myös: