« Takaisin blogilistaan

Mielenterveydestä pitää puhua avoimesti!

Kirjoittanut Toni Vanhala (2. kesäkuuta 2014)

Ei ole helppoa olla erilainen.

Mielenterveysongelmat ovat uskomattoman yleisiä. Joka kolmas meistä kärsii mielenterveysongelmasta vuosittain. Suurin osa ei kuitenkaan hae apua ongelmaansa. Merkittävä este avun hakemiselle on pelko leimautumisesta. Mielenterveysongelmat koetaan edelleen häpeällisinä, eikä niistä puhuta.

Alla olevalla videolla yhdeksän rohkeaa nuorta kertoo elämästään mielenterveysongelman kanssa. Nämä Leedsin yliopiston opiskelijat kärsivät masennuksesta, ahdistuksesta, syömishäiriöstä, pakko-oireista ja traumaperäisestä stressihäiriöstä. Heidän esimerkkinsä täytyy rohkaista meitä muitakin puhumaan ja jakamaan tietoa mielenterveydestä! Näin yleiset ongelmat eivät voi olla “epänormaaleja”!

Ehkä se onkin vain jotain, joka sattuu joillekin ihmisille. Vastaavasti kuin vaikka diabetes. Se vain osuu joillekin.

Itse olen sosiaalinen jännittäjä. Monet videolla mainituista oireista ovat myös minulle tuttuja, vaikka ne kuvataan masennuksen tai yleistyneen ahdistushäiriön oireina. Sosiaalinen ahdistuneisuus usein johtaakin näihin sairauksiin, ennen kuin siihen haetaan apua. Useat odottavat jopa kymmenen vuotta ennen avun hakemista! Siksi on tärkeää että kaikista ongelmista puhutaan avoimesti, osoitetaan kuinka yleisiä ne ovat ja madalletaan kynnystä hakea apua.

Video: Leeds University Union
Suomenkielinen tekstitys: Toni Vanhala, Headsted Oy