« Takaisin blogilistaan

Autismitietoisuuden päivä ja Keppulikuu

Kirjoittanut Katariina Keinonen (4. huhtikuuta 2016)

Lauantaina 2.4. vietettiin YK:n autismitietoisuuden päivää useamman erilaisen tapahtuman merkeissä. Kauppakeskus Kampissa Helsingissä järjestetyssä toritapahtumassa autismin kirjon henkilöt ja heidän läheisensä jakoivat tietoa autismin kirjosta. Seinäjoella Teknologia autismikuntoutuksessa -seminaari kokosi yhteen autismikirjon henkilöitä, läheisiä, työntekijöitä ja autismin kirjosta kiinnostuneita. Ilta huipentui Suomessa ensimmäiseen autismiin liittyvään hyväntekeväisyysgaalaan Finlandia-talossa.

Autismitietoisuuden päivä avasi autismitietoisuuden kuukauden, jota vietetään tänä vuonna ensimmäistä kertaa Keppulikuu-nimen alla. Keppuli viittaa useimmiten lasiseen tai muoviseen esineeseen, jota naputtamalla saa aikaan hauskan äänen tai jonka kädessä pitäminen tekee hyvän olon. Keppuli-sanan äiti on Autismisäätiön taiteilija Hanna. Keppulikuun aikana kaikki voivatkin pohdiskella, mikä on oma henkilökohtainen Keppuli; minkä pitelemisestä itselle tulee hyvä olo, mikä saa aikaan nautinnollisen fiiliksen.

Headsted osallistui Seinäjoen seminaariin esitellen vastikään käynnistynyttä hanketta, jossa Hyvän elämän kompassia käytetään neuropsykiatristen asiakkaiden hyvinvoinnin ja kuntoutumisen tukemisessa Eskoon tuki- ja osaamiskeskuksessa Seinäjoella. Kehitystyön tavoitteena on lisätä Eskoon henkilökunnan työkaluja hyvinvoinnin lisäämisen ja psykologisen tuen tarjoamisen alueella. Hanketta on käynnistelty jo vuoden 2015 aikana pienen pilotoinnin merkeissä. Kokemukset ovat olleet rohkaisevia ja kevään myötä ohjelma tullaankin tuomaan entistä laajemman asiakasjoukon saataville.

Hyvän elämän kompassi on ollut tervetullut lisä Eskoon osaavien työntekijöiden jo hyvään työkalupakkiin. Ohjelman vahvuudeksi on koettu erityisesti asiakkaiden tuominen toimijaksi ja tekijäksi kuntoutustoimenpiteen kohteeksi jäämisen sijaan. Lisäksi kokemukset viittaavat siihen, että ensikuulemalta haastavat teemat, kuten arvotyöskentely, ovat istuneet hyvin myös Eskoon ympäristöön ja asiakkaiden kanssa työskentelyyn. Kehityshankkeesta tullaan kertomaan lisää myös Headstedin blogissa vuoden mittaan kokemuksien karttuessa.

Katariina kertoi Hyvän elämän kompassin käytöstä saaduista kokemuksista.

Autismin kirjon häiriöitä esiintyy arvioiden mukaan noin 1 % väestöstä. Autismin kirjoon sisältyy useita diagnooseja ja liitännäishäiriöitä. Niinpä henkilöiden tilanteet voivat olla hyvin moninaisia. Autismikirjon häiriöistä löytyy erinomaisen hyvää tietoa Autismisäätiön verkkosivuilta: http://www.autismisaatio.fi/fi/materiaalit-3/tietoa-autismikirjosta/

Myös Keppulikuun tapahtumista voi lukea lisää Autismisäätiön sivuilta. Lisäksi Autismi- ja Aspergerliitto on kerännyt verkkosivuilleen asiantuntevaa tietoa autismikirjosta ja koulutuksista ja tapahtumista aiheeseen liittyen: http://www.autismiliitto.fi/

Huhtikuu autismitietoisuuden kuukautena on erinomainen ajankohta tutustua Autismisäätiön ja Autismi- ja Aspergerliiton toimintaan ja jopa mahdollisuuksiin osallistua valtakunnalliseen tai paikallisyhdistysten toimintaan. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on jo Autismisäätiön pyynnöstä ottanut vastaan tehtävän toimia autismitietoisuuden päivän ja -kuukauden suojelijana. Hyvä Sauli!