« Takaisin blogilistaan

Ahdistus ajankohtaisista asioista

Kirjoittanut Kirsikka Kaipainen (18. marraskuuta 2016)

Ilmastonmuutos. Syyrian sota. Yhdysvaltojen presidentinvaalit. Eriarvoistuminen. Maahanmuutto. Kansainvälinen asekauppa. Antibioottiresistenssi. Kuivuudet ja tulvat. Saastuminen. Terrori-iskut. Työllistymisen vaikeus.

Ahdistaako sinuakin maailman tila ja tulevaisuus? Minut ahdistus yrittää välillä saada valtaansa, kun seuraan uutisia ja kuuntelen ihmisten huolia. Rintaa puristaa, hengitys käy pinnalliseksi ja on tunne, että haluaisi joko ryömiä viltin alle piiloon tiukaksi palloksi käpertyneenä tai juosta henkensä edestä karkuun. (Tai juosta sokkona vilttiin kääriytyneenä johonkin, pois täältä, äkkiä.)

On se viltti ihan hyvä olla mukana, kun paetessa voi tulla kylmä.

Hengitä syvään

Ahdistus kumpuaa ainakin minulla siitä, että omat mahdollisuudet vaikuttaa tuntuvat häviävän pieniltä näiden suurten asioiden edessä. Mitä voin tehdä? Mitä minun pitäisi tehdä? Pystynkö tekemään mitään? Miten minun ja rakkaideni käy? Menetänkö sen, mitä minulla on?

Auki kirjoitettuna on selvää, että nuo ajatukseni ovat hyvin minäkeskeisiä. Ahdistus ja paniikki kaventaa näkökenttää, saa tuntemaan kuin olisin yksin maailmassa, pieni ja voimaton. Olen huomannut toimivaksi tavaksi ottaa tällöin askel taaksepäin (usein ihan kirjaimellisestikin), hengittää syvään, kävellä vähän ja katsoa ulos ikkunasta, juurruttaa itseni taas tähän hetkeen. Pystynhän minä sentään jotain tekemään.

Maailma on jo parempi!

Yhden ihmisen on tietysti mahdoton muuttaa maailmaa yksinään. Sankaritarinat ovat sikäli huonoja esikuvia, että niissä häipyy usein taka-alalle se tosiasia, että suuria tekoja tekevätkin tarvitsevat tukea. Frodo ei olisi päässyt Tuomiovuorelle ilman Samin, Gandalfin, Aragornin ja muiden tekoja, Robin Hoodilla oli iloiset veikkonsa, Neil Armstrong ei rakentanut kuurakettia itsekseen eikä Nelson Mandela taistellut yksinään apartheidia vastaan. Suuriin muutoksiin tarvitaan aina iso joukko ihmisiä, ja yleensä myönteiset muutokset tapahtuvat pitkän ajan kuluessa eivätkä yhdessä hetkessä. Maailma on nykyään monella tapaa parempi paikka kuin aiemmin ja yhteiset ponnistukset ovat johtaneet myönteiseen kehityskulkuun.

Mitä siis voi tehdä, kun ahdistus ajankohtaisista asioista iskee? Ainakin muistuttaa itseään siitä, että kun asiat menevät hyvin, se harvemmin nousee uutisotsikoihin. Ihmisellä on myös luontainen taipumus kohdistaa huomionsa negatiivisiin asioihin, minkä klikkiotsikoiden tekijät hyvin tietävät.

Mitä voit itse tehdä?

Eräs tuttuni, pitkän linjan maailmanparantaja, sanoi kerran viisaasti: "Mä keskityn tähän, ja on ihana tietää, että on muita ihmisiä jotka tekee työtä noiden muiden asioiden eteen. Siitä saa voimaa."

Yhdellä ihmisellä on rajallinen mahdollisuus vaikuttaa eikä aikakaan riitä kaikkeen, kun oma arki pitää hoitaa. Siksi pieniin, konkreettisiin valintoihin panostaminen on tärkeää. Mitkä ovat omassa vaikutuspiirissäsi sellaisia tekoja, jotka edistävät niitä arvoja, jotka ovat sinulle tärkeitä?

  • Jos et voi lopettaa sotaa, voitko edistää lähipiirissäsi sopua ja rauhaa ja kohdella muita ihmisiä kunnioittavasti?
  • Jos et voi pysäyttää ilmastonmuutosta, voitko vähentää lihansyöntiä ja yksityisautoilua?
  • Jos et voi muuttaa tapahtunutta, voitko pysähtyä tunnistamaan, miksi se sinua ahdistaa, katsoa eteenpäin ja pohtia, tulisiko sinun muuttaa jotain omassa toiminnassasi?

Hengitetään syvään ja valetaan toivoa lähipiiriin. Aina voi tehdä jotain hyvää, vaikka se olisi ihan pientäkin.