« Takaisin blogilistaan

5 tapaa välttää joulustressi

Kirjoittanut Toni Vanhala (16. joulukuuta 2013)

Joulun aika voi aiheuttaa stressiä

Jouluun on ladattu monia odotuksia ja moni stressaantuu joulun alla. Perinteinen lanttulaatikko täytyy tehdä itse, lahjat täytyy hankkia ja koko muu Suomi on samassa kaupassa ostoksilla. Lopuksi nautitaan yhdessäolosta tarkan aikataulun mukaisesti. Helpota stressiäsi näiden vinkkien avulla:

1. Katsele ympärillesi

Välillä on hyvä pysähtyä ja keskittyä siihen, mitä ympärillä tapahtuu. Joulun aikana joka puolella on nähtävää, kuultavaa ja haistettavaa. Joulukoristeiden ja piparien tuoksun lisäksi voi huomata myös muut ihmiset, vaikkapa katsella muiden joulukiireitä. Muiden touhujen seuraaminen voi antaa pienen hengähdystauon omasta kiireestä.

Törmäsin hiljattain vanhoihin tuttuihin marketissa, kun maltoin nostaa katseen ostoslistasta. Pieni jutustelu piristi kummasti ostosrumbaa ja koko loppupäivää.

2. Kirkasta mikä on sinulle tärkeää

Pysähdy hetkeksi miettimään, mikä on itsellesi tärkeää. Mikä ilahdutti lapsuuden jouluja? Kuinka haluat viettää tätä joulua? Keskity itsellesi tärkeisiin asioihin ja ole myös valmis tinkimään vähemmän tärkeistä jutuista. Kokeile nyt yhtä tapaa ja ensi jouluna toista!

3. Varaa aikaa myös itsellesi

Joulun alla ahdistun kauppojen väenpaljoudessa. Asiat täytyy hoitaa nopeasti ja palata kotiin muihin askereisiin. Tänäkin vuonna ahdistus on jo yllättynyt muutaman kerran, mutta nopea helpotus on löytynyt yksinkertaisella tavalla: vetämällä syvään henkeä ja keskittymällä hengityksen seurantaan. Kun kropassa jylläävät reaktiot saa hetkeksi taltutettua, niin mielikin kohenee kummasti.

Pidemmässä juoksussa kaikenlainen mielekäs tekeminen auttaa jaksamaan muuta kiirettä ja stressiä. Nautitpa sitten lenkkeilystä, telkkarin töllöttämisestä tai lukemisesta, niin pieni hetki itselle voi antaa yllättävän paljon energiaa.

4. Ole avoin ja joustava

Muistan ikuisesti joulun, jonka keskimmäinen lapsemme vietti vastasyntyneiden teho-osastolla. Minusta joulua kuuluisi viettää yhdessä ja aatonaamun täytyisi alkaa perheen yhteisellä riisipuurolla. Nyt jälkeenpäin tuota joulua voi kuitenkin muistella jo lämmöllä. Se on yksi niistä meidän perheen erityisistä kokemuksista, jotka yhdistävät meitä ja tekevät elämästämme ainutlaatuisen.

Jos olisimme suhtautuneet tuohon jouluun katastrofina, siitä olisi varmasti tullut sellainen. Kaikkea elämässä ei voi hallita, joten sopiva määrä avoimuutta ja joustavuutta on tarpeen. Kaikilla on varmasti hauskempaa, jos heidän tunteensa ja toiveensa voidaan huomioida – myös jouluna.

5. Ole läsnä ja hae kontaktia

Joulu on yhdessäolon aikaa ja joulun alla ihmiset ovat liikkeellä. Jouluruuhkassakin voi saada myönteisiä fiiliksiä, vaikkapa hymyilemällä muille.

Keskity hetkeen ja ole läsnä, muutenkin kuin joulupöydässä. No, vähintään joulupöydässä!

5+ (Bonus). Älä murehdi turhia!

Joulu on kerran vuodessa, mutta se on kuitenkin joka vuosi :) Ensi kerralla voi tehdä toisella tapaa, jos tällä kertaa kaikki ei suju nappiin.

Hyvää joulun odotusta!