« Takaisin blogilistaan

5 outoa tapaa edistää hyvinvointia

Kirjoittanut Toni Vanhala (27. toukokuuta 2016)

Maanantaina maailma näyttää ankealta ja harmaalta. Lopulta jokainen päivä on kuin maanantai. Arki painaa päälle.

Itse piristän omaa arkeani pienillä keinoilla, jotka voivat aluksi vaikuttaa hieman oudoilta.

Vaihda matkareittiäsi

Aloitetaan kesyimmästä keinosta. Kuljet aina samalla kulkupelillä ja samaa reittiä työhön, opiskelemaan tai harrastuksiin. Näet samat maisemat, kunnes et näe enää mitään. Vaihda kulkuneuvo ja reitti uuteen!

Itse olen harrastanut tätä esimerkiksi: ajamalla bussilla vakiopysäkkini ohi (useimmiten tarkoituksella), jättämällä auton tarkoituksella kauemmas kuin etupihalle, tai lainaamalla pyörää reitille, jonka tavallisesti kävelen. Uusi reitti saa myös ajatukset uusille urille!

Heitä kärrynpyörä

Välillä ajatukset tuntuvat juuttuvan samoille radoille. Ideoita ei synny. Ongelmiin ei tunnu löytyvän ratkaisuja.

Kun ajatukset eivät kulje, niin vaihdan perspektiiviä heittämällä reippaan kärrynpyörän! Käsilläseisonta on myös hyvä harjoitus. Yllättäen maailma näyttää taas kovin erilaiselta ja ajatukset ovat saaneet piristysruiskeen.

Eksy tarkoituksella

Välillä kärrynpyörä ei riitä, vaan aivot kaipaavat rankempaa ravistelua. Silloin unohdan kartan tarkoituksella kotiin ja menen eksymään.

Parhaiten tämä toimii lenkkeillessä. Juoksen aluksi totutun puuduttavaa Hervantajärven lenkkiä, mutta jossain kohdassa poikkean tavanomaiselta reitiltä. Uudessa ympäristössä kiinnitän taas tietoista huomiota ympäristöön ja maamerkkeihin, kun yritän epätoivoisesti löytää takaisin kotiin.

Lue jotain omituista

Välillä sitä unohtaa, että ihmiset ovat erilaisia. Kaikki eivät (onneksi) ajattele samalla tavalla kuin minä, eikä ole kahta samanlaista elämää.

Tässä tapauksessa poimin lehtihyllystä, kirjastosta tai ilmaisjakelusta jonkun niteen, jota en normaalisti ikinä avaisi. Ahmin artikkelin enkeliterapiasta ja toisen lämpökattilan kunnossapidosta. Yritän nähdä asiat vakiolukijan näkökulmasta. Ymmärrän, etten ole tässä maailmassa yksin, vaan meitä on moneksi. Lukeminen kannattaa aina.

Tee kepponen

Noin viikko sitten hiivin yöllä Vincitin toimistolle. Jätin ahkerasti kuntosalia käyttävän työkaverin pöydälle Bull Mentulan kuvan. Kuvalla oli pinkit kehykset, tottakai.

Tontut liikkuvat öisin

Kepposesta riitti huumoria seuraavana työpäivänä, kun jekun kohde kyseli keppostelijan perään ja yritti etsiä Mentulan kuvaa ympäri taloa - tulostimien kirjaamista tulostuslokeista. Pienet jäynät piristävät arkea, mutta kohde täytyy tuntea riittävän hyvin. Jekku on hyvä, kun sille voi nauraa yhdessä - eikä toisen kustannuksella.